Traumatherapie

Als je erge dingen hebt meegemaakt in je leven, dan kan dat in het hier en nu getriggerd worden. In die getriggerde staat ben je niet je beste zelf. Je zit dan in een patroon van vechten, vluchten of verstarren / bevriezen gevangen. Dat kan er in jouw individuele situatie heel verschillend uitzien. Het leidt op den duur tot psychische en lichamelijke klachten. In de workshop Jezelf ontstressen in minder dan 5 minuten leg ik dat uitgebreid uit. Je kunt er ook meer over lezen in het boek van mijn collega dr. Marina Riemslagh, “Jezelf ontstressen in minder dan 5 minuten”, verkrijgbaar bij mij, bij bol.com en de betere boekhandel.

Hier is belangrijk om je te vertellen, dat ik samen met jou wegen vind om je daaruit te bevrijden. Afhankelijk van hoeveel zich heeft opgestapeld, hebben we meer of minder tijd nodig.

Ik denk terug aan diverse cliënten die ik mocht begeleiden om uit een PTSS (posttraumatische stressstoornis) van een enkelvoudige traumatisering te komen: iemand viel van de onderste tree van de trap en kon twee jaar later nog steeds haast niet lopen door een PTSS in haar enkel. Haar enkel was in de stress geschoten, en het lukte ondanks veel medische en paramedische pogingen niet om hem weer uit die verkramping te krijgen. Na één sessie samen met mij waren alle klachten weg. Of een andere cliënte die een auto ongeluk op de A1 had gehad en ernstige klachten had daarna. Of iemand die langdurig uitviel op haar werk, na een val met een elektrische fiets. Ook zij waren klachtenvrij na één sessie.

Verreweg de meeste cliënten komen echter met een enorme stapel aan ervaringen die traumatisch voor ze zijn geweest en die nog steeds in hun systeem zitten en hen nog steeds belasten. Deze belasting kost ook heel veel energie! In dat geval plannen we een coaching en therapie intensive in de stilte, 3 of 4 dagen, afhankelijk van de complexiteit.

In die dagen ruimen we samen op wat jou belast. We ruimen de alarmsignalen in je onderbewuste op. Je groeit uiteraard ook in je bewuste, vooral ook in empathie! Je snapt jezelf en anderen veel beter.

Goede traumatherapie haalt de verkrampingen weg. Dat doen we door nieuwe verbindingen te creëren in je brein en in je lichaam. Dat kan alleen in een veilige setting. Met elkaar creëren jij en ik die veilige setting. Belangrijk om te weten: je hoeft niks te herbeleven in de manier van werken die ik me met veel studie en ervaring heb verworven!

Het is bovendien niet erg als je niet precies weet wat jou heeft getraumatiseerd. Kenmerk van getraumatiseerd raken is juist vaak, dat je het niet precies weet. Je splitst af, om te overleven. Dat overleven is goed gelukt: daarom ben je er nog. Maar nu die verkramping nog opheffen. We gaan sowieso geen verhalen vertellen. Dat re-traumatiseert alleen maar. Dan zit je er wéér in. Kort aanduiden is genoeg om samen te werken en de koppeling aan je alarmsysteem op te heffen.

Wat je daarnaast zult ontdekken is, dat je in de loop van je leven conclusies hebt getrokken – of hebt overgenomen van je ouders -, die nu niet meer behulpzaam zijn, maar die je nog wel steeds regeren. Vaak zijn die conclusies getrokken na traumatische belevenissen en blijven die vastzitten omdat er zoveel emotie achter zit. Denk bijvoorbeeld aan conclusies als “ik ben niet goed genoeg”, “ik doe ‘t nooit goed genoeg”, “ik voel me onveilig” of – na verlies van een dierbare  – “als ik mij met iemand verbind, dan verlies ik die persoon”. Ik had ooit een cliënt die al dertig jaar ziekenhuis in, ziekenhuis uit ging. We ontdekten dat in zijn onderbewuste systeem stond “ik wil dood”. Een conclusie ooit getrokken in een te moeilijke situatie. Terwijl hij met zijn bewuste juist graag wilde leven.

Ook zulke dingen kunnen we samen oplossen, zodat jouw innerlijke overtuigingen jou helpen om echt voluit je bestemming te leven, en jouw unieke bijdrage aan het leven te geven.

Tot slot nog even een rijtje met mogelijke trauma’s (beslist niet in volgorde van ernst), zodat je iets meer begrijpt van wat je mogelijk belast:

  • Enkelvoudig trauma | ongeluk, aardbeving, brand, schietincident, eenmalige grensoverschrijding in de vorm van al dan niet seksueel geweld
  • Symbiose trauma | een kind heeft één of meer getraumatiseerde ouders, en zuigt in de eerste 7 jaar vanaf conceptie ongefilterd hun traumaenergie en overlevingsmechanismen op; hij of zij mist daardoor bovendien het ongecompliceerde vertrouwen wat nodig is om veilig te hechten
  • Verliestrauma | het traumatische verlies van een geliefde persoon door scheiding of sterven; hierbij hoort ook het verlies van een tweelingbroertje of -zusje in de baarmoeder – “alleengeboren tweeling” of “Vanishing twin syndrom”
  • Zich herhalend trauma | niet eenmalig, maar telkens wéér: terugkerend geweld of mishandeling, herhaald seksueel misbruik, fysieke en/of emotionele verwaarlozing, gepest worden, langdurig gevaar, oorlog
  • Ook een medische behandeling leidt (ondanks alle goede bedoelingen) helaas regelmatig tot trauma.

Een trauma wordt altijd voorafgegaan door controleverlies.

Traumatherapie