Feedback van mensen die een intensive in de stilte met mij deden
Feedback van loopbaanbegeleiding, outplacement en coaching
Feedback van deelnemers aan de workshop Ontstressen
Feedback van deelnemers aan de Kernmodules

Feedback van mensen die een intensive in de stilte met mij deden

Cliënten aan het woord

Rust en ruimte in mijn hoofd

“De intensieve 3-daagse die ik bij Matte Marij heb gedaan kan ik iedereen ten zeerste aanbevelen. Het was een grote stap die mij veel heeft op geleverd. Zit weer lekker in mijn vel, ben energiek en heb sindsdien veel rust en ruimte in mijn hoofd. Ruimte voor nieuwe inspiratie en creativiteit”.

Traumatherapie

“Ik heb vier dagen met Matte Marij gewerkt. Ik wist dat er veel was, wat mijn ziel belastte.  Ik heb veel heftige dingen meegemaakt. Nadat ik een workshop Ontstressen bij Matte Marij had gevolgd, lonkte deze intensive naar me. Het was superfijn om al deze dingen samen met haar te ontstressen en mezelf en anderen nu veel beter te begrijpen. Het leven voelt veel lichter aan nu. Ik ben gegroeid in zelfkennis en kan veel beter in contact met mezelf blijven”.

Ondanks bewezen kwaliteiten en mijn bevlogenheid vind ik niet de volgende baan die echt bij me past en begin ik vertrouwen te verliezen: wáár ligt het aan en hoe los ik dat op?

“Ja, daaaaag, ik ga niet weer naar een coach”, had ik me voorgenomen. Althans niet iemand die weer van alles erbij gaat halen en lekker met me meepraat en ik daardoor na vele sessies verder nog geen voet aan de grond heb.

Bij het eerste contact (telefonisch) was het me meteen duidelijk: deze coach gaat het niet om de uren te schrijven of ze heeft ooit zelf iets heeft meegemaakt, drie cursussen of zelfs een studie heeft gevolgd en vervolgens zichzelf tot coach verheft. Nee, Matte Marij is op één ding uit, en dat is je (weer) in je kracht te zetten en zij kan dat ook mede doordat het haar passie is en jarenlange ervaring. Geen poespas, en als je dat zelf probeert, brengt ze je op niet misverstane wijze terug naar de realiteit om op te lossen waar je voor komt.

Heel fijn, te weten: het proces, het resultaat (de basis) en Matte Marij”.

Zelfinzicht

“Matte Marij werd mij van harte aanbevolen en na eigen ervaring kan ik zeggen: volkomen terecht! Ik heb gebruik gemaakt van haar driedaagse coaching sessies/intensive op drie opeenvolgende dagen in Noord-Duitsland. Matte Marij heeft mij zeer gericht en adequaat gecoached – empathisch, maar ook stevig/duidelijk waar nodig – op de vragen en wensen, die ik had.

Deze drie intensieve dagen hebben mij veel (meer) zelfinzicht gegeven en Matte Marij heeft mij veel geleerd. Zij heeft mij eveneens praktische tools aangereikt waar ik in het dagelijkse (werk) leven echt iets aan heb. De drie dagen heb ik ervaren als zeer verrijkend, als een cadeautje ☺.

Matte Marij heb ik ervaren als een verfrissende en buitengewoon ervaren coach, die kan buigen over een enorm repertoire aan kennis, ervaring en interventiemogelijkheden, die ze waar nodig ook inzet. De diensten van Matte Marij wil ik dan ook van harte aanbevelen en ja, een drie- of vierdaagse intensive op een wonderschone plek in Noord Duitsland heeft aantoonbaar meerwaarde. Matte Marij, dank je wel!”

Loopbaan- èn ontwikkelvraag

“Ik heb de afgelopen maanden een coaching traject gevolgd bij Matte Marij.

Naast 2x een 3 daagse intensive in Noord Duitsland, heb ik ook de 1 daagse training ontstressen in 5 minuten gevolgd.

Matte Marij is ervaren en kundig en heeft mij inzichten en handvaten gegeven hoe ik op een fijnere manier in het leven kan staan en hoe bepaalde blokkades tot het verleden horen.

Mijn leven is veranderd en het is leuker en fijner.

Matte Marij begeleidt mij nu bij mijn loopbaantraject en heeft mijn inzichten gegeven in mijn kwaliteiten en drijfveren.

Ik zou Matte Marij aanbevelen als coach tijdens een intensive in Duitsland.”

Eindelijk weer slapen

“Deze driedaagse intensive was heel erg prettig. Het voelde heel goed om hier drie dagen heel intensief met mijn eigen thema’s te werken. Dat ik alleen was – daar was ik van tevoren een beetje bang voor – bleek totaal geen probleem!

Als je ècht een flinke stap wilt maken, dan is dit de beste manier: je kunt intensief doorgaan en kunt dingen echt afmaken. Ik heb al die ochtenden geen flauw idee van de tijd gehad ???? Je bent een beetje buiten de tijd.

Er kwamen hele verrassende dingen naar boven, waar ik nooit aan had gedacht, dat die me belastten. Ik kijk er echt heel positief op terug.

En…. ik weet het verschil. Ik ben eerder in mijn leven depressief geweest; ik heb 10 jaar bij de psychiater gelopen. Ik kon destijds mijn verhaal kwijt, het gaf mij steun in een hele moeilijke tijd. Maar vertellen is niet hetzelfde als opruimen.  Dus dat wilde ik niet meer. Dit (de coaching- en therapie intensive MMW) was meer dóen dan praten: echt geestelijk opruimen!

Ik raak nu niet meer in paniek van de gedachte aan “gaan slapen” of aan “gaan slapen zonder alcohol”. Ik slaap gewoon!” R.N.

Deze cliënte had haar leven lang al een slaapprobleem, en was om dat te proberen te bestrijden, helaas verslaafd geraakt aan de alcohol. Na de workshops (Ontstressen en Kernmodule) en de 3-daagse individuele intensive zijn beide problemen totaal verdwenen. Dit vertelt zij na afloop (en bevestigt dit maanden later).

Niet kunnen voelen

“Ik kwam tijdens een crisis in mijn huwelijk. Door de gesprekken met een liefdevolle therapeut die ons hielp ontdekte ik dat ik niks kon voelen. Ik was me daar nooit van bewust geweest. Het was een schok. De therapeut verwees me naar Matte Marij.”Afsplitsen van je gevoel heeft meestal met trauma te maken”, vertelde zij mij. Na vier dagen intensieve traumatherapie deed alles het weer: ik kan weer voelen, lichamelijk en emotioneel. Het lukt me ook om de woorden ervoor te vinden. Mijn intuïtie doet het weer. Het is een wonder.

Eindelijk voel ik mee met mijn vrouw. Eindelijk is een ander, respect- en liefdevol contact met mijn kinderen mogelijk. Ik ben diep dankbaar.”

Van overleven naar leven

In 4 dagen tijd ben ik meer over mezelf te weten gekomen dan de afgelopen 32 jaar. Matte Marij is je begeleider de diepte in en samen haal je patronen boven water, die eerder nodig waren om jezelf te beschermen, maar die je nu kunt laten varen. Alles in de veilige omgeving van je eigen appartement in het prachtige natuurrijke Twistringen, ver weg van de dagelijkse hectiek, zodat je alle tijd en rust hebt om naar binnen te keren.

Feedback van loopbaanbegeleiding, outplacement en coaching

Cliënten aan het woord

Verlangen naar meer

Bij een grote reorganisatie op mijn werk, werd ik ontslagen. In mijn vakgebied had ik het naar mijn zin. Toch besloot ik tot een loopbaancoachingstraject: “iets in mij” verlangde naar meer. Ik voelde een grote behoefte aan rust en verdieping en zag deze situatie als een kans om eerst maar eens even goed stil te staan vóór ik een nieuwe stap zou zetten. Een vriendin wees mij op Matte Marij, en na het lezen van de website dacht ik: dáár wil ik heen. Het oriënterende gesprek gaf mij definitief het gevoel dat ik hier aan het juiste adres was.

Ik kwam binnen bij Kleurbekennen met de vraag “help mij ontdekken wat ik wil”, maar heb er geleerd dat het veel belangrijker is om te ontdekken wie ik bèn. Om tijd te nemen voor reflectie en zo mijn eigen gebruiksaanwijzing te achterhalen: wat heb ik nodig om gelukkig te zijn, om tot mijn recht te komen. Ik werd eigenaar van mijn eigen kwaliteiten en beperkingen, en ik heb geleerd om mijn strenge “innerlijke rechter” te herkennen en eens wat vaker aan de kant te zetten. Die zorgde er namelijk voor dat ik geen acht gaf op mijn innerlijke seintjes ten aanzien van wat bij mij paste. “Als je niet weet wat je wilt, dan weet je meestal niet wat je voelt”. Dáár is dan dus werk aan de winkel!

Matte Marij is tijdens deze ontdekkingsreis voor mij een enorm motiverende en inspirerende reisgids geweest. Die me met rake observaties, persoonlijke voorbeelden en heldere spiegels heeft geleerd om eerlijk te zijn en meer te vertrouwen op mijn intuïtie. En daarbij vooral van mijn eigen kracht uit te gaan en niet zozeer de bevestiging of erkenning van anderen te zoeken.

Ik doe nu werk dat ik heel graag doe, en waar ik goed in ben, in een omgeving die echt bij mij past, waar ik kan geven èn ontvangen. Ik heb een indrukwekkend en interessant proces doorgemaakt, waardoor mijn perceptie van het leven grondig is veranderd.

De eindconclusie? “Ik mag er zijn!”

Gemiste promotie

Ik ben een succesvolle professional. Manager bij een grote bank. ‘k Ben goed in mijn vak. Doorzie grote lijnen snel. Meestal sneller en beter dan anderen. Werk veel internationaal. Geniet van de verschillende culturen die je dan aan het samenwerken moet zien te krijgen. Toch kreeg ik de promotie waar ik aan toe was niet. En raadden ze me aan, “gaven ze me de kans”, om me te laten coachen. Je kunt je voorstellen dat ik met de nodige reserves naar het kennismakingsgesprek ging.

Wat ik daar beleefde was zo anders dan wat ik dagelijks meemaakte in “het grote spel”. Ik kon het op dat moment nog niet duiden. Matte Marij zei dat ik me op rationeel vlak uitzonderlijk ontwikkeld had, maar dat er op de andere vlakken van het leven nog veel terrein was dat ik niet kende, en dus ook niet kon inzetten. Op basis van de nieuwsgierigheid die dit in me opwekte, en de warme betrokkenheid die ik bespeurde, besloot ik op voorstel van Matte Marij met een kort traject te beginnen. Ik kon dan zien wat me dat opleverde, en indien gewenst er een vervolg aan koppelen.

Zowel met Matte Marij als destijds met Ide heb ik er menige worstelpartij opzitten. Ik bedoel: ik heb zo mijn overtuigingen en daar heb ik goede redenen voor. Ik vond het een verademing dat zij mij regelmatig intellectueel de baas konden en mij konden laten zien waar ik in mijn redeneringen mank liep.

Waar mijn aanvankelijke vraag luidde: “laat mij zien hoe ik die promotie wèl krijg”, heb ik een rijkdom in het leven ontdekt waarvan ik voor die tijd geen weet had. De vele gesprekken die ik heb gehad, hebben een enorm positieve invloed op mijn leven gehad. Ja, zeker ook op mijn werk! Veel dagelijkse dingen en intermenselijke relaties zie ik nu in een ander daglicht. Ook mijn eigen gedrag en functioneren lijkt veel meer in balans gekomen. Bijna vanzelfsprekend is de natuurlijk groeiambitie blijven bestaan, dat hoort gewoon bij me, maar op een veel meer ongeforceerde wijze. Ik ben nu veel meer gericht op plezier in het werk, voor mezelf en ook voor mijn medewerkers. We ervaren duidelijk veel meer plezier in het samenwerken en ik kan beter inschatten en voelen waar de mogelijkheden en onmogelijkheden liggen. Dit alles heeft me inmiddels veel rust en balans gegeven.

Vastgelopen

Toen ik mij op aanraden van mijn toenmalige werkgever bij Matte Marij meldde, zat ik muurvast in mijn functie. Ik ervoer de enorme druk van mijn leidinggevende als ziekmakend, en was niet in staat om mezelf daaruit te bevrijden. Ik stond open voor wat een ander mij mogelijk kon vertellen, omdat ik er zelf echt niet meer uitkwam.

De begeleiding van Matte Marij was hartelijk, soms confronterend en ook erg creatief. In het begin had ik moeite met dat laatste. Ik was zelf zo star en vond het moeilijk om vloeibaar te werken. Want was dat wel werk? Kon het zo simpel zijn? Lastig was ook, dat het mijn eigen probleem bleef, waar ik eigenlijk op toverantwoorden had gehoopt….

Door de begeleiding werd ik voor mijn gevoel “eindelijk mezelf”. Al die krampachtige aanpassingen van voorheen hadden me uiteindelijk veel pijn en een aantal ernstige depressies opgeleverd: niet echt een aanmoediging om daar mee door te gaan.

Feitelijk heb ik pas veel later echt gezien wat dit werk met jullie me heeft opgeleverd: het zijn kleine dingen, uitspraken die nog steeds in mijn hoofd zitten omdat ze zich daar goed voelen. “Zit er energie op” was er één van. Door deze ervaring besef ik steeds beter dat alleen ik de dirigent ben van mijn leven. Dat ik de stokjes beter in eigen handen kan houden, en, vooral: dat het leven leuk mag zijn!

Concreet heb ik mijn leven nu heel anders ingericht: ik heb mijn oude werk losgelaten, geleerd wat afscheid nemen is. En dat het prima is om “het even niet te weten”. Ik ben gestart met een eigen bedrijf waarin ik met veel plezier meerdere dingen naast elkaar doe, alleen en met anderen. Ik kijk terug op een moeilijke, maar vruchtbare periode, waarin Matte Marij als inspirerende en kietelende coach verlichting bracht. Haar sterkste punt vind ik het uitdragen van haar filosofie. Want zien is geloven.

Beter omgaan met conflictsituaties

Via een vriendin en collega werd ik gewezen op Ide en Matte Marij. Zij had met hen een transformatieproces beleefd waar ze superdankbaar voor was, en dacht dat het wellicht ook wat voor mij was, al kwam ik met een heel andere vraag. Ik had als jurist regelmatig te maken met conflictsituaties – zo gaat dat als de zaken die je behandelt steeds ingewikkelder worden. En ik leed daaronder; voelde me onzeker. Ik had de behoefte om daar beter mee om te leren gaan, en me ook zelfverzekerder te voelen in mijn optreden.

Het idee van “me laten coachen” wekte mijn nieuwsgierigheid op, maar ik moet eerlijk zeggen, dat ik er ook wel gespannen en onzeker onder was. Wat zou eruit naar voren komen?

Ik ben verrast hoeveel er voor mij te winnen bleek: ik heb veel zelfinzicht verworven, waardoor ik nu veel meer vanuit innerlijke zekerheid en rust leef, zowel in mijn werk als privé. Ik kijk er met een heel goed gevoel op terug: ik heb bereikt wat ik wilde in een prettige sfeer. Groot effect, veel voldoening.

Overspannen? Burn-out?

Na uitgevallen te zijn in mijn werksituatie als directeur in de zorg, had ik de vraag: “waarom ben ik uitgevallen? Waren de (steeds toegenomen) verantwoordelijkheden mij teveel geworden, of had het te maken met mijn persoon: was het mij teveel?” Ik vond dat ik bij de beantwoording van deze vraag professionele ondersteuning nodig had, en werd via mijn netwerk op Matte Marij geattendeerd, vanwege positieve ervaringen. Na het eerste telefonische contact was er meteen een positieve “klik”, die tijdens het kennismakingsgesprek nogmaals werd bevestigd.

Ik stond open om te leren, had immers zelf om ondersteuning gevraagd. Toch vond ik het ook reuze spannend. Ik was niet (meer) gewend om zo met mezelf bezig te zijn; ik was er altijd voor mijn medewerkers. Bovendien speelden mij eventuele consequenties door het hoofd, die het resultaat van de begeleidingsgesprekken zouden kunnen zijn.

De begeleiding heb ik als uiterst professioneel ervaren, tegelijkertijd getuigend van een grote mate van vertrouwen en betrokkenheid. Het direct reageren, vaak telefonisch, door Matte Marij, als ik per mail moeilijke situaties meldde, vond ik heel bijzonder. Dit heb ik erg gewaardeerd en dat droeg in grote mate bij aan het verwerkingsproces en het mezelf terugvinden. De gesprekken met Ide vonden ook steeds plaats in een plezierige sfeer, maar: ze waren soms ook zeer confronterend, en dat was voor mij niet makkelijk. Maar uiteindelijk ben ik zeer tevreden met het resultaat. Ik vind de combinatie van deze twee mensen een prachtige aanvulling op elkaar, en ze werken echt vanuit dezelfde benadering.

De consequenties van de antwoorden hebben mij er inmiddels toe geleid afscheid te nemen van de oude functie en wat anders te gaan doen. Inmiddels ervaar ik “aan den lijve”(letterlijk) hoe goed me dat doet. Ik kijk met respect en genoegen terug op jullie begeleiding en gun alle andere mensen die zich in een lastig parket bevinden dezelfde steun en begeleiding om te komen tot een betere leef- en werksituatie!

Ontslagen

Mijn werkgever gaf aan dat ik beter een andere werkplek kon zoeken. Dat is best heftig om te horen, als je jarenlang je stinkende best hebt gedaan. “Waar pas ik dan wel” was de vraag waarop ik antwoord zocht. Ik besefte dat ik “mezelf moest terugvinden” en dat dat erg nodig was.

Ik heb de begeleiding als erg leerzaam en inspirerend ervaren. Ze bestond uit heldere stappen. Ik werd behoorlijk met mezelf geconfronteerd, maar daardoor ontstond ook werkelijk nieuw (in)zicht. Ik ben me bewuster van wie ik ben, wat ik kan, wat me drijft, wat ik nodig heb en niet meer nodig heb. Ik werk nu als zelfstandig adviseur. De vrijheid die ik ervaar nu ik vanuit mijn eigen bedrijf werk, voelt heel anders aan dan de regels, structuren, programma’s en randvoorwaarden in mijn laatste baan. De verantwoordelijkheid van het zelf keuzes kunnen maken is waar ik van opbloei.

Op zoek naar werkelijke voldoening in het werk

Mijn zusje wees me op deze praktijk. Zij was echt verder geholpen. Ikzelf wilde graag hulp bij het uitzoeken van hoe ik mijn professionele leven kon invullen op zo’n manier dat ik er zelf gelukkig en voldaan van word. Veel mensen nemen hun ongenoegen niet serieus genoeg om er wat aan te doen, omdat ze vinden dat ze niet moeten zeuren. En omdat ze bang zijn om toe te geven dat het ongenoegen structurele vormen begint aan te nemen! Ik had het idee dat er meer in zat voor mij. En ik voelde geen gêne om daarbij om hulp te vragen.

Ik heb de gesprekken ervaren als een houvast en graadmeter die met mij peilt of ik nog op de goede koers ben. Het is fijn om met iemand mijn eigen gedrag en gedachtegang te kunnen bespreken om uit te zoeken hoe ik mezelf verder kan helpen. Ik heb een medestander als ik met problemen zit waardoor ik niet alles alleen hoef op te lossen maar om advies of meedenken kan vragen voordat ik reageer op de werkvloer. Iemand die alleen mijn belang in het oog heeft en daardoor mij kan helpen mijn eigen strategieën te ontwikkelen.

Het resultaat van de gesprekken is, dat ik mijn werk veel meer vanuit mijn kracht tegemoet treedt.

Ik vind het nog steeds prettig een paar keer per jaar een afspraak te maken om voor mezelf de puntjes op de i te zetten. Zo kan ik vanaf een afstandje naar mijn werk kijken en gericht en op tijd dingen signaleren en er wat aan doen, die ik anders pas achteraf zou hebben opgemerkt, of die ik te lang zou hebben laten liggen.

Wat gaat er mis?

Voor de negende keer in elf jaar moest ik op zoek naar een nieuwe baan. Ik wilde inzicht in wat er in de vorige banen was misgelopen om herhaling te voorkomen. Ik kwam daar alleen niet uit.

De begeleiding was professioneel, prettig, direct en persoonlijk. De vinger werd op de zere plek gelegd, niet te hard en niet te zacht, en altijd met een lach achteraf.

Ik heb meer duidelijkheid over, en inzicht in, mijn kwaliteiten en valkuilen. Ik durf meer mijzelf te zijn en dat voelt goed. Ik zet met meer vertrouwen mijn stappen op de weg die ik aan het maken en volgen ben.

Ik ben dankbaar. Het heeft mij gebracht wat ik zocht en meer, en ik zal niet aarzelen om indien nodig weer van jullie diensten gebruik te maken.

Depressief

Al decennialang worstelde ik met depressies. En moedig probeerde ik me er weer doorheen te slaan. Toen werd ik ook nog getroffen door borstkanker. Ik besefte dat ik op een dood spoor zat.

Ik had Matte Marij al een paar keer ontmoet. Ik had vertrouwen in haar. Dus vroeg ik: wil je me helpen?

Al die jaren bleven de oplossingen van medische wetenschap beperkt tot pillen. Maar er werd nooit geluisterd naar waarvoor die depressie probeerde aandacht te vragen. Onder de veilige begeleiding van Ide en Matte Marij juist dáárnaar luisteren betekende voor mij de ommekeer.

Ik heb een heftig jaar achter de rug, waarin ik de boodschap van mijn depressie heb leren verstaan. En waarin ik daarnaar ben gaan handelen. Ide en Matte Marij hebben me erg geholpen om mezelf onder ogen te zien, en dat wat ik nodig heb om in mijn kracht te staan.

Ik doe nu wat ik het liefste doe, en verdien er meer geld mee dan ooit tevoren. En ik ben gelukkig, heb een interessant leven, en het wordt steeds beter. Wat er voor nodig was om zover te komen, was vooral de LEF om hulp te vragen aan diegene die het in huis had om juist deze mens met al zijn eigenaardigheden te helpen. De hulp is er, je hoeft ze alleen maar te vinden.

Hoe nu verder?

Toen ik met Matte Marij in contact kwam, was ik de grond onder mijn bestaan kwijt, als persoon en als werknemer: “Wie was ik nou eigenlijk, wat stelde ik voor, wat wilde ik en vooral waar wilde ik naar toe?”

In de zoektocht naar mezelf en mijn drijfveren, een proces van “pijnlijke verrijking”, was Matte Marij de best denkbare consulent die ik me kon wensen. Ze is confronterend, luisterend, positief, ondersteunend, inspirerend, spiritueel en biedt zowel rust als dynamiek. Matte Marij wist me open te breken wanneer dat nodig was, me op te vangen wanneer ik daar behoefte aan had en me uit te dagen weer op eigen benen te staan toen ik daar aan toe was. En dat alles in een periode van nog geen 9 maanden.

Met vertrouwen in mezelf (“ik mag er wezen”) en de toekomst nam ik afscheid van Matte Marij. Nu een jaar later kan ik met een gerust hart zeggen, dat mijn vertrouwen er nog steeds is en alleen maar toeneemt. De wereld is in die tijd niet veranderd, wel de wijze waarop ik in die wereld sta.

Een ontevreden gevoel

Mijn partner heeft bij Ide en Matte Marij een loopbaantraject gedaan en kwam daardoor echt op haar plek. Nu was er ruimte voor mij. Ik had al langere tijd een ontevreden gevoel over mijn werk. Ik was kort tevoren van baan gewisseld, in de hoop hier wat aan te doen, maar al snel had ik in de gaten: dit is alleen maar meer van hetzelfde. De oplossing die ik nodig had was kennelijk diepgaander. Maar ja, ik hechtte ook wel erg aan de zekerheden qua salaris en andere arbeidsvoorwaarden! Dus voor je gevoel zit je dan klem.

Al na het oriënterend gesprek had ik in de gaten: de weg hieruit is “begin te handelen naar wat je zeker weet; wat je nog niet weet kan dan duidelijk worden”. Nou, wat ik zeker wist was, dat die baan waar ik toen in zat, voor mij foute boel was. Dus na overleg met mijn vrouw besloot ik daar meteen mee te stoppen. Goh, wat voelde ik een rust toen die kogel door de kerk was!

Tijdens het coachingstraject stond ik stil bij de punten die mij blokkeerden om te doen wat echt bij me past. Ik leerde nog nauwkeuriger acht geven op hoe ik de dingen ervaar en wat me dat vertelt over waar ik al dan niet op mijn plaats ben. Binnen twee weken daarna werd ik gebeld voor mijn droombaan. Daar heb ik met de inmiddels opgedane lessen alweer heel wat klussen geklaard. Wat kan het je veel opleveren als je deskundige hulp inschakelt!

Ik kom niet helemaal uit de verf

Ik had het naar mijn zin in mijn werk. Maar ik was toe aan een volgende stap. Een stap die recht zou doen aan mijn verkregen ervaring, rijpheid en anciënniteit. Ik had ook het gevoel dat het te maken had met het verder volwassen worden als mens, misschien het ontwikkelen van nog onontgonnen kwaliteiten. Maar ik wist niet hoe dit te realiseren. Waar moest ik beginnen? Hoe kwam het dat ik het gevoel had niet helemaal uit de verf te komen?

In het traject ontdekte ik dat ik me in mijn handelen veel liet leiden door schuldgevoel. “Wat zullen ze wel niet van me vinden” en “ik had eigenlijk moeten…” speelden constant door mijn hoofd. Tot mijn verbazing vonden we het trauma dat hieraan ten grondslag lag in mijn jeugd. Toen ik daar vrede mee had kunnen sluiten, kon ik ook afscheid nemen van dat niet effectieve patroon.

“Worden wie ik ben” bleek vervolgens veel meer aan de orde dan “worden wie ik eigenlijk vind dat ik moet zijn”. De volgende stap in mijn loopbaan ging over authentiek zijn. Da’s wel heel wat anders dan je een groot deel van de tijd laten bepalen door je angst om niet goed genoeg te zijn.

Feedback van deelnemers aan de workshop Ontstressen

Cliënten aan het woord

Deze workshop geeft goed inzicht in het “stressproces” en helpt goed om “eruit te komen!

Ik heb de workshop als heel waardevol ervaren. Je werkt met goed materiaal, en het wordt begrijpelijk en rustig uitgelegd.

Inspirerende workshop. Helder verhaal, goed onderbouwd. Een makkelijk en effectief toepasbaar instrument om hele kleine èn grotere stress aan te pakken.

Mijn belangrijkste inzicht was, dat er nog veel te winnen valt op het gebied van stress! Het was een prettige groep, een fijne dag. Wat voor mij vooral waardevol was, is deze aandacht voor mezelf.

Matte Marij had mij al eerder individueel begeleid. De behandeling van Matte Marij heeft mijn leven veranderd, ik heb veel meer zin en geniet meer.
Het was een fijne opfris en ik heb nu handvatten om zelf aan de slag te gaan. Ik kan nu sneller stresssituaties herkennen bij mezelf.

Deze workshop is heel verhelderend. Het is bijzonder eenvoudig om te ontstressen en met een beetje oefening wordt mijn leven lichter. Het ABC van ontstressen verlost me, zo ervaar ik het. Ik vond het heel verrassend. Ik heb nu meer kennis van mezelf.

Voor mij was het een hele goede aanvulling op Ander Leven, een programma dat ik eerder volgde. Ik ben er aan toe, om de ui verder af te pellen. Dit is leerbaar, en echt toepasbaar in de praktijk.

Ik vond het een hele goede workshop! Super goed gedaan. Duidelijk verhaal, leuk gepassioneerd mens die de workshop gaf. Matte Marij: top!

Zeer enthousiaste presentatie met passie :). Mooie mix van theorie en praktijk. Veel kennis en antwoord op alle vragen. Naast Ander Leven nog meer mooi gereedschap om mee te werken. Ik ben erg enthousiast over deze methode. Op naar een wereld waarin stressvrij gecommuniceerd kan worden!

Ik heb veel meer inzicht gekregen hoe stress werkt. Er is heel veel helder geworden, ook waar ik vanuit stress leef. Het is voor het eerst dat ik er vertrouwen in heb dat het klopt wat ik test. Ik ga mezelf stap voor stap bevrijden van alle stress. Ik heb de sleutels in handen gekregen.

Dit is een mooie aanvulling op mijn CSR opleiding en NLP opleidingen. Heel positief en inspirerend!

Krachtige tool. Zelfstandig te doen. De workshop zelf heb ik als krachtig, helder en realistisch ervaren.

Helder, toegankelijk, en eenvoudig zelf (!) toepasbaar. Eyeopener dat je bij stress niet goed kunt waarnemen. Dat zwijgen ook een vorm van vechten (als overlevingsmechanisme, MMW) kan zijn. Dat door stress chronische ziekten ontstaan.

Het is fijn om te ervaren dat je je lichaam en geest beter in balans kunt brengen op een eenvoudige manier. Ik heb een snelle effectieve manier geleerd om te ontstressen die multi-inzetbaar is, voor mezelf en voor mijn cliënten.

Ik heb als psycholoog al heel veel opleidingen gevolgd. De belangrijkste inzichten van deze workshop waren voor mij: de hoeveelheid stress die verweven is in het dagelijks leven en de simpele manier om daar de angel uit te trekken! Het was fijn om concrete feedback te krijgen van de trainer. Ik ga voor mijzelf dit op al mijn issues toepassen!

De fysieke ervaring van het spiertesten was fascinerend. Véél kennis en ervaring te merken, geeft vertrouwen.

Ik vond Matte Marij een heel bevlogen, integer trainer. Dit leidt tot meer innerlijke rust en balans. Ik ga het toepassen eerst bij mezelf en dan bij cliënten, kinderen, jongeren en ouders.

Feedback van deelnemers aan de Kernmodules

Cliënten aan het woord

Ik kwam naar de Kernmodule omdat ik zo graag de aanhoudende onrust in mijn lijf wilde opheffen, en wilde leren leven vanuit rust, plezier en ontspanning. Ik heb jou, Matte Marij, ervaren als een fantastische vakvrouw. Je doet dit met liefde, warmte en passie, met oog voor ons allen, en zóveel respect. Op inhoud een geweldige opbouw + map, en je houdt iedereen erbij.
Deze Kernmodule heeft mij een enorme rust in mijn lijf opgeleverd. Het open en in vertrouwen werken met elkaar en leren van elkaar vond ik bijzonder prettig.

Ik wilde graag lichter leven, door overtuigingen los te laten en patronen die niet (meer) helpen, en deze vervangen door helpende. De methode zit zeer goed in elkaar. De lesgever, Matte Marij, heb ik als zeer respectvol, integer en kundig ervaren. Deze Kernmodule heeft mij inspiratie, en praktische handvaten opgeleverd om in lichtheid verder te leven.

Ik heb de Kernmodule als zeer waardevol ervaren. Ik gaf in de evaluatie Matte Marij voor alle facetten een 10! Er wordt veel informatie gegeven, en goed onderbouwd. Prachtige en eenvoudig toe te passen handvaten om in verbinding met mezelf en anderen te leven.

Ik kwam naar de Kernmodule om de tools te leren voor mezelf en voor in mijn coachpraktijk. Het was confronterend voor me hoeveel last ik had van verborgen stress!! En wonderlijk hoe effectief je dat kunt tackelen in zo korte tijd.

De Kernmodule was life-changing. Een pareltje, dit. Ik bedank Marina (Riemslagh, grondlegger van dit werk) voor haar voortreffelijke speurwerk. En Matte Marij voor je zorgvuldigheid, toewijding, enthousiasme en brille.

Wat het vooral oplevert, is het besef dat alles transformeerbaar is, hoe zwaar, oud en/of moeilijk ook. Dit stemt ongelooflijk dankbaar voor hoe “alles” in elkaar zit. Een wonder!

Ik wilde graag weer in contact komen met mijn ware zelf, en de tools daarvoor leren. Zodat ik mezelf en klanten in hun leven weer stromende kan krijgen. Het is leuk om te merken dat de processen zo snel weren. Het zat fantastisch in elkaar. Matte Marij heeft het geweldig
overgebracht, veel kennis, erg behulpzaam. Het heeft me heel veel gebracht.

Ik wilde heel graag meer rust vinden in mezelf, mezelf energieker voelen en ontspannen. Ook wilde ik meer tools om mijn cliënten nòg beter te helpen bij traumaverwerking. De lesgever Matte Marij maakt deze geweldige methode zo duidelijk bruikbaar ,op een luchtige manier, en toch zo, dat alle zware stukken naar boven komen en gevoeld mogen worden. Matte Marij: ècht top gedaan.

Ik hoopte op bevrijding en lastenverlichting, en de tools om het zelf te kunnen, bij mijzelf en voor anderen. En de relatie met mijn vrouw te redden. Deze Kernmodule was een Godsgeschenk om mijzelf, mijn relatie en mijn toekomstdroom weer leven in te blazen. Deze Kernmodule heeft voor mij de zin in het leven weer opgerakeld. Pure magie.

Ik wilde verdieping om nog effectiever met het ABC (verbindingsproces voor ontstressen, MMW) te werken voor mijzelf en mijn klanten. Er kwamen veel vlucht- en bevriesreacties voorbij. Ik ben super enthousiast. De verbindingsprocessen zijn breed toepasbaar en testbaar op het resultaat. Ik leer mijzelf en mijn “thema’s” bewust worden; er vallen kwartjes.

Ik wilde graag inzichten om oude lasten op te ruimen. En verbreding en vernieuwing van oude kennis. Deze processen werken (zeer) effectief en verhelderend! Ik heb nieuwe moed en tools om verder te gaan! Ik heb flinke vorderingen gemaakt in mijn innerlijke opschoning. Door de methode heb ik een forse last op mijn schouders en in mijn gezichtsveld kunnen oplossen. Het voelt nu stukken lichter en de herinneringen zijn veel verder van mij vandaan.

Ieder mens zou deze Kenmodule wat mij betreft moeten volgen. Wat een cadeau voor jezelf. Durf jij het leven uit te pakken, meld je dan aan.