Matte Marij van der Wal (1963)

Mij heeft altijd gefascineerd hoe mensen tot hun recht komen, vandaar dat ik mijn bedrijf “Kleurbekennen” heb genoemd: mens, kom tevoorschijn, zoals je echt bent en maak de keuzes die daarbij passen. Dan zit je goed in je vel, en ben je een zegen voor anderen.

Dat heb ik uiteraard zelf ook met vallen en opstaan geleerd (en blijf ik leren). Echt zijn betekent in contact zijn met je eigen gevoelens en behoeftes. En vervolgens oprecht in contact treden met die van de ander (die heel anders kunnen zijn). Echt zijn betekent ook: daar daadwerkelijk naar handelen. Niet altijd gaat dat vanzelf! De weg naar meer authenticiteit, integriteit en verbinding: daarbij help ik je graag.

Ik heb altijd èn gewerkt èn gestudeerd, en doe dat nog steeds. Op dit gebied raak je nooit uitgeleerd. Met als gevolg, dat ik nu een aanzienlijke breedte en een diepte heb ontwikkeld in mijn menszijn en expertise; dat is het niveau dat je in de samenwerking met mij krijgt. Ik kan jou dienen met wat ik zelf hebt verworven.

Na een Master of Science in (met name de menselijke kant van) de bedrijfseconomie (Rijksuniversiteit Groningen), heeft mijn werkleven zich veelkleurig ontwikkeld. Ik startte, alleen en met anderen, diverse bedrijven in de zakelijke dienstverlening en maakte ze tot een succes. Daarbij gaf ik leiding aan allerlei mensen, waaronder professionals. Ik deed ervaring op in zowel het bedrijfsleven als in non-profitorganisaties en in vrijwilligerswerk. Ook was ik gedurende 5 jaar met veel plezier voorganger van een pionierende kerkelijke gemeente.

Mijn roeping werd daardoor steeds duidelijker: ik wil graag naast mijn medemens staan, een eindje samen oplopen, en zo de ander steunen om zijn eigen weg te gaan. Mijn grote ontdekking daarbij was: de oorzaak van dat je blijft hangen in je ontwikkeling, ligt altijd bij blokkades! Die zitten in het onderbewuste en als ze getriggerd worden, schiet je razendsnel in altijd weer diezelfde overlevingsprogramma’s. Als je de blokkades opspoort en oplost, ben je steeds meer vrij om het leven zo gestalte te geven als echt bij je past. Je daarbij terzijde staan, dáár ben ik goed in geworden.

Misschien is het leuk om je nog een paar privé zaken te vertellen, omdat die van invloed zijn op de soort begeleiding die je van mij krijgt.

Ik woon samen met mijn man Ide Barten in de stilte op het platteland. We leven grotendeels zelfvoorzienend, in contact met de seizoenen en de natuur. We hebben een grote moes- en fruittuin, waar we het hele jaar uit eten. We koken en stoken vrijwel alleen op hout dat we zelf uit de natuur halen en waar ook weer nieuwe bomen voor in de plaats komen. We zijn lekkerbekken en genieten ervan om ons gezond te voeden – onze eigen persoonlijke voedingsplannen hebben ons daarbij goed op weg geholpen.

Als jij en ik samenwerken, dan ontmoet je iemand die met haar beide benen stevig op de grond staat, en met haar hoofd in de wolken: altijd perspectief zien hoort bij mij. Bovendien kom ik vanuit de stilte, en niet vanuit de jachtigheid van het bestaan (ofschoon ik die natuurlijk wel ken). En net zoals stress besmettelijk is gebleken, is innerlijke rust dat vaak ook, en dat helpt jou bij je proces.

Een andere grote passie van me is het schilderen op textiel en dat toe te passen in kleding en interieur. Ik ben gefascineerd door het vrijkomen van energie en plezier wanneer creativiteit kan stromen. Dat ervaar ik ook als ik bijvoorbeeld Argentijnse tango dans.

Over mij - Matte Marij van der Wal

Mijn motto is Kleurbekennen

“Kleurbekennen” staat voor “mens, kom te voorschijn ! Je mag er zijn, in al je veelkleurigheid”.

Er is er maar ééntje van jou, en jij hebt je unieke bijdrage te geven aan een betere wereld.

Als je je eigen kleur bekent, gebeurt er wat: je vind je bestemming.

Daar help ik je graag bij!

Samen mèt jou

In mijn werk kijk ik holistisch (naar jou als hele mens, geest, ziel en lichaam) en systemisch: namelijk in je unieke context, zowel de context nu, als de context die je gevormd heeft.

En ik kijk samen mèt jou: sámen ontdekken we, welke stappen je nodig hebt om weer goed verder te kunnen.

Meer dan 95% van ons gedrag blijkt te worden bepaald door processen in ons onderbewuste. “Onderbewust” betekent: het bepaalt je, maar je hebt er geen idee van hoe.

Ik studeerde jarenlang bij professor dr Franz Ruppert in München traumatologie en traumatherapie om dit te leren begrijpen. Zijn methode heet IoPT, identiteitsgeoriënteerde psychotraumatologie en therapie. Ik ben nog elke dag dankbaar voor wat ik van hem heb geleerd. Desondanks bleef ik zoeken naar directere, en vooral ook minder pijnlijke, manieren om de onderbewuste aansturing positief te beïnvloeden.

Ik heb me sindsdien uitgebreid geschoold om je te helpen toegang te krijgen tot jouw eigen onderbewuste. Eerst werkte ik daarvoor met creatieve methoden, later leerde ik een methode die PSYCH-K® heet. De afgelopen jaren werkte ik vooral met het veel duidelijker onderbouwde Live The Connection®. Mijn behandeling bestaat echter uit veel meer dan de hier eerder genoemde ervaringen en opleidingen. Daarmee kan ik jou een veel effectievere ontwikkeling aanbieden, dan wanneer we ons zouden beperken tot het terrein van je bewuste.

Op deze manier is het mogelijk om op te sporen wat precies jou weerhoudt (de blokkades) en dat te transformeren tot de potentie van nieuw gedrag. Onderliggende overtuigingen die je iedere keer weer terughielden, en je in hetzelfde rondje lieten lopen, worden omgezet in ondersteunende, waardoor je opeens de potentie ervaart om te kunnen doen wat voor jou klopt. Na een intensive ben je rijp, om, als je teruggaat in het gewone leven, de dingen ànders te doen.

Ik heb ervoor gekozen om vanaf de zomer 2019 voor nieuwe individuele processen vooral samen te werken in deze tot nu toe meest effectieve vorm die ik ken: een coachings- en/of therapie intensive met mij, in de stilte.

Een intake vooraf is uiteraard mogelijk. En een online vervolg ook. “Online” betekent, dat we elkaar zien en spreken terwijl we ieder op onze eigen locatie achter onze computer zitten. Geen reistijd. Omdat we elkaar inmiddels al goed kennen, loopt dat probleemloos. Of je kiest voor nòg een keer een intensive, rond een vervolgthema.

Het resultaat is een leven meer in harmonie met wie je werkelijk bent. Dat uit zich in innerlijke rust en dankbaarheid, het dikwijls verdwijnen van lichamelijke en psychische symptomen, en in levenslust. Daardoor ben je beter in staat jouw bijdrage aan het leven, zij het privé of in je werk, authentiek, integer en in verbinding, zelf gestalte te geven.

“Kleurbekennen” staat voor “mens, kom te voorschijn!
Je mag er zijn, in al je veelkleurigheid”.

Opleiding

Master of Science, Rijkuniversiteit Groningen, bedrijfseconomie en toegepaste wiskunde

Coaching

 • Leergang Coaching voor Professionals: het begeleiden van zingevende en resultaatgerichte veranderingsprocessen, School voor Coaching
 • Mentorship, International Christian Management School
 • Opleiding Loopbaancoaching, Van Ede en Partners
 • Creatieve Loopbaanplanning, Studio Mattias, Zeist
 • Energetisch Lichaamswerk, De Orshof, België
 • Geweldloze Communicatie, Centrum voor Geweldloze Communicatie
 • Omgaan met gespannen situaties en conflicten op het werk, School voor Coaching

Trauma en ontwikkeling

 • Identiteitsgeoriënteerde (meergenerationele) Psychotraumatherapie, Professor Franz Ruppert, München
 • Live The Connection ®, Bornem, België, alle opleidingen
 • Live The Connection ®, Bornem, België – opleiding tot Teacher van de Workshop Ontstressen
 • Live The Connection ®, Bornem, België – opleiding tot Teacher van de Kernmodule
 • Psych-K ®, alle opleidingen: Basis, Advanced, Pro, Health & Wellness, Divine

Voeding

 • Metabolic Balance voedingsdeskundige, Isen bij München, plus doorgaande bij- en nascholing